
Görevsizlik Kararının Detayları
CMK’nın 7. maddesi uyarınca, yenilenmesi mümkün olmayanlar dışında, görevli olmayan hakim veya mahkemece yapılan işlemler hükümsüzdür. Diyelim ki, asliye ceza mahkemesinde hakkınızda dava açıldı. Asliye ceza mahkemesinde savunmanızı yaptınız, tanıklarınızı dinlettiniz veya katılan taraf olarak beyanda bulundunuz veya iddia tanıklarını dinlettiniz diyelim. Delillerin toplanması neticesinde, suç vasfının değişebilme ihtimali bulunduğu durumda asliye ceza mahkemesince görevsizlik kararı verilerek dosya ağır ceza mahkemesine gönderilebilir. İşte böyle bir durumda, sanık hakkında derhal beraat kararı verilmesini gerektiren bir durum söz konusu değilse ağır ceza mahkemesinde savumanız yeniden alınmak zorundadır. Tanıklar tekrar dinlenilmek zorundadır. Keşif yapılması gerekiyorsa keşif yapılmalıdır.Sanığın, katılanın veya tanığın beyanlarının yeniden alınması zorunluluğu yüzyüzelik ve doğrudan doğruyalık ilkeleri gereğidir. Tam bir vicdani kanının oluşabilmesi için mahkemenin delillere doğrudan temas etmesi gerekmektedir.
Ancak, görevsizlik kararı veren hakim veya mahkeme tarafından adli tıp raporu aldırılmışsa, yeniden rapor alınmasına dair talepler yargılamayı gereksiz yere uzatabileceği düşünüldüğünden bu yöndeki talepler büyük ihtimalle reddedilecektir.
Sanık hakkında açılan kamu davasında, sanığın eyleminin basit cinsel saldırıya teşebbüs olarak kabulü ile görevsizlik kararıyla dosyanın mahkemeye gönderilmesi üzerine mahkemenin görevsiz mahkemedeki usuli işlemleri tekrar etmesi, savunma, iddia ve tanıkların dinlenmesi gerektiği ve olayda derhal beraat kararı verilmesini gerektiren bir durumda olmadığı halde görevsiz mahkemede ki beyanlara dayanılarak tensip kararıyla yazılı şekilde hüküm kurulması suretiyle 5271 sayılı CMK’nın 7. Maddesine muhalefet edilmesi kanuna aykırı bulunmuştur. (14 Ceza Dairesi 3.7.2013 tarih 2313/8479)